Japan | Culinaire hofreis

27-02-2022

Ruim vier eeuwen lang was Nederland het enige westerse land waar Japan zaken mee onderhield. Nederland bezat een unieke handelspost in Deshima bij Nagasaki en om deze precaire relatie te kunnen onderhouden diende de Nederlandse afgezanten elke 4 jaar een 1500 km lange reis naar de keizer in de hoofdstad Tokyo af te leggen. Tijdens deze hofreis sliepen de Nederlanders in Boeddhistische tempels en prachtige pleisterplaatsen langs pelgrimsroutes. Nederland raakte zo als eerste Westerse land in aanraking met de verfijnde Japanse keuken

Sushi, umami, nori, sake en miso kenden wij al voordat andere culturen daarmee aan de haal gingen. Deze authentieke hofreis gaan wij in samenwerking met een Japans team nabootsen met modern transport (uiterst snelle treinen of shinkansen). Een bijzondere reis waarbij wij lokale producenten langs de kust en in de bergen bezoeken, op plaatsen waar andere reisorganisaties niet komen. Wij proeven specialiteiten zoals vliegende vis, de zeer verraderlijke fugu vis, gefermenteerde zoetwatervis, prachtig dooraderd Wagyuvlees, zeewier, zee-oren, onbekend citrusfruit, konjakplanten en nog veel meer. Daarnaast maken we kennis met de indrukwekkende natuur en de cultuur van dit bijzondere land.

Reisleiding
De reis zal worden geleid door René Zanderink, bioloog, journalist en kookboekenschrijver. In 2015 verkreeg hij de prijs voor beste kookboek, meest duurzame kookboek en een internationale Gourmand-prijs voor beste lokale kookboek met het boek Liever Lokaal. Deze boeken werden gevolgd door Nieuwe Veluwse keuken, Over inpakken en Van kop tot kont. Hij werkt tevens al 20 jaar voor de Nederlandse Ark van de Smaak, waarin alle zeldzame lekkernijen van Nederland opgenomen zijn. Hij is ambassadeur van Dutch Cuisine. Sinds een jaar of vijf leidt hij culinaire reizen op Texel, in Italië en Portugal. Japan is zijn nieuwste project en met dit project wil hij laten zien dat de Nederlanders daar in 4 eeuwen monopoliepositie wel degelijk van al dat lekkere eten genoten hebben. Ze hielden het alleen voor zich, totdat Amerikanen en andere westerlingen het ook ontdekten. Tevens zullen we op deze reis lokaal worden bijgestaan door Japanse experts die ons de vele culinaire hoogtepunten verder zullen verklaren.

Momenteel zijn we druk bezig met onze partner in Japan voor de laatste berekeningen van de prijs en om een vertrekdatum te bepalen. Dit is een unieke reis waarvan wij verwachten dat we hem ook maar 1 keer kunnen uitvoeren. Dus heb je zin om mee te gaan dan kan je ons alvast een mail sturen. Er kunnen maximaal 25 personen mee op deze reis!